top of page

Peegeldamine kui automaatne reaktsioon...

Peegeldame teineteise liigutusi (samuti "võtame üle" hääletooni ja kõne rütmi), kui oleme sünkroonis ehk teisisõnu, kui tunneme teineteise kui isiku suhtes sümpaatiat. See ei tähenda pelgalt, et vastaspool on meile sümpaatne kui vastassoo esindaja, vaid ka üldisemalt seda, et meile meeldivad näiteks tema mõtted, teod, tema isiksus jne.

Peegeldamine on alateadlik protsess, mida teadlikult on keeruline kontrollida. Tavapäraselt peegeldame meile sümpaatse isiku liigutusi ca 2-20 sekundi jooksul tema liigutuse sooritamisest. Näiteks nõjatub üks osapooltest ettepoole ja peaaegu koheselt järgneb teise isiku samasugune liikumine. Selline peegeldamine kestab tavaliselt kuni pooltevahelise lahkarvamuse tekkeni ning siis võime näha, kuidas teineteise matkimine lõpeb kuniks taas üksmeeleni jõutakse.

Alateadlikult jäljendavad positsioonilt alluvad ka enda liidrit. Kuid vaid juhul, kui nad teda ka sisimas juhina aksepteerivad.

Sellel vanal fotol võime näha hr. Clintonit ja tema kaaskonda ostekui eelnevalt kokkulepitult, lipse kohendamas. Sünkroonsus liigutustes on siin signaaliks üksmeelest ja tegutsemisvalmidusest.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page