top of page

Siiras või ebasiiras naeratus?


Kui soovime teada, kuidas teised meisse tegelikult suhtuvad, peaksime jälgima nende silmadega toimuvat, hetkel kui nad meid märkavad.

Märgates meeldivat isikut, kergitame automaatselt enda kulmud (ca 1-2 sekundiks). Meie pupillid laienevad ning seejärel naeratame. Fakt on, et mida laiemad on meie pupillid, seda veetlevamana meid tajutakse, ning meie meeldivus, tekitab omakorda vastaspoole pupillide laienemise. Tekib hämmastav olukord – tundes „tõmmet“ kellegi suhtes, tekitame temas huvi ka enda vastu.

Sotsiaalses kontekstis kasutab inimkond 18 erinevat naeratust, kuid siirast rõõmu, väljendab vaid üks neist.

Kuidas tuvastada naeratuse siirust? Siiras naeratus tekib sujuvalt. Meie otsaesine on pingevaba, mõlemad põsesarnad liiguvad vertikaalselt ülespoole, silmalaud vajuvad veidi alla tekitades niimoodi koostööna meie silmade alla „padjakesed“. Meie pupillid laienevad ja silmadesse tekib sära.

Alumised hambaid ei paljastu siiralt naeratades. Te võite neid näha vaid juhul, kui fotograaf on asetsenud pildistatavast kõrgemal või juhul kui fotografeeritav on naernud pikalt ja südamest. Sel juhul on tegemist ikkagi siira naeratusega, sõltumata, et alumiste hammaste paljastumisest.

Neurobioloogiliselt on siira naeratuse teesklemine niivõrd keeruline protsess, et ka parim näitleja ei suuda sellega hakkama saada, tundmata väljenduse hetkel reaalselt siirast rõõmu.

Sügis-suvises kaadris on siiralt naeratav Krõõt. Tema põsesarnad on veidi tõstetud, mis kaasneb suunurkade ülespoole liikumisega. Ta silmalaud on veidi langetatud. Tema otsaesisel puudub pinge. Näolihaste koostööna tekkinud padjakesed silmade all on märk siirast naeratusest. Ja kuigi me ei näe tema silmi lähedalt, tundub meile ometi, et need otsekui sädelevad. Naeratades on paljastunud vaid ülemised hambad. Naerulohukesed põskedel lisavad naeratusele veetlust ja kui suurendame fotot, näeme silmanurkades kortsukesi, mis kaasnevad naeratusega.

Kõik loetletud märgid viitavad, et tema naeratus on siiras ja ehe. Inimestena tajume seda detailsemalt analüüsimata ning me usaldame tema siirust.

Nähes naervaid inimesi, naeratame meiegi. Naermine paneb meid tundma õnnelikuna, tekitab meis heaolutunde ning seob meid. Miks siis mitte siiralt naeratada?

Teadmiseks - olge ettevaatlikud nendega, kes ei heida iseenda üle nalja!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page