top of page

Ettevaatust - Online-scammers datingportaalides!


"Keskealistest naistest, kes teisel pool maakera elavale sümpaatsele erusõjaväelasele kõik oma säästud saatnud, on vahel "Õhtulehes" või "Pealtnägijas" juttu olnud. Kui palju võiks olla üksikuid keskealisi eesti mehi, kes kohtinguportaalis tegutsevate petturite õnge läinud, saab vaid oletada. Mehed tavapäraselt ei räägi sellistel teemadel isegi oma parimatele sõpradele," ütleb psühholoog ja kehakeele ekspert Ülli Kukumägi.


"Huvitav on tõik, et üks populaarsemaid erialasid Nigeeria ülikoolides olevat psühholoogia ning tõenäoliselt võib see olla nii ka teistes riikides, kus suurimad internetipettustele orienteeritud grupeeringud asuvad. Inimkäitumise tundmine on kindlasti üks põhjustest, miks dating scammerid niivõrd osavalt inimpsühhikaga manipuleerida oskavad, isegi kui nende "profiilid" tutvumisportaalides sageli eriti nutikalt koostatud pole. Nad teavad päris hästi, kuidas sundida armunud daitingpartnerit rahakotiraudu avama. "Igasuguse manipulatsiooni aluseks on tavaliselt tekitada ohvris süütunnet, kaastunnet või ohutunnet. Need kolm manipulatsiooni võtet on kasutusel ka internetipettustes".


Oled üksik, otsid partnerit? "Maailmas on üksikute inimeste hulk kasvanud üle 50% kogu elanikkonnast. Inimene on aga enda olemuselt sotsiaalne olevus. Enamikule meist on üksindus raskesti talutav. Seda enam, et näiteks lahutuse puhul on tavaline, et senisest suhtluskonnast võõrdutakse."

Noorematel on uute tutvuste sõlmimine veidi kergem, kuna käiakse väljas, kuid kõige haavatavamad ongi Ülli sõnul inimesed vanuses 45 ja üle selle, kelle elu kulgeb rutiinselt töö ja kodu vahel. Just seetõttu tulevad kasutusele kohtinguportaalid. Netipetturi ideaalne ohver on üksik inimene ning mida vähem on sellel üksikul sõpru, seda mõjutatavam ta on. Ning kõige haavatavamad on inimesed, kes vanemad kui 45 eluaastat.


Pealegi on hilissügis Ülli sõnul ideaalne aeg armumiseks. "Inimesed on kodusemad, neil on rohkem aega arvuti taga istumiseks ja suhtlemiseks. Ning iseäranis kerge on raha välja petta empaatia võimelistelt, suure südamega kaastundlikelt inimestelt."

Igapäevasest netis suhtlemisest tekib väga kergesti sõltuvus. Tavapäraselt toimub sõnumite vahetamine väga emotsionaalselt ja intensiivselt, mis omakorda võimendab sõltuvuse teket. "Ning isegi kui hinges kripeldabki kahtlus, et kõik ei pruugi olla nii ideaalne nagu suhtluspartner end kirjeldab, on sellest sõltuvusest väga raske end vabaks võidelda. Kuigi internet on täis hoiatusi scammerite kohta, ei taheta neid uskuda lootuses, et meie "suhte" kohta need ei käi," ütleb Ülli, "isegi kui scammer oma profiilipildina David Cameroni fotot kasutab? Üldiselt kasutatakse küll vähemtuntud inimeste fotosid, kuid ühe saksa laulja ja populaarse USA sõjaväelase fotosid on scammerid enda piltidena presenteerinud juba viis aastat!"


Interneti datingu eripäraks on ka see, et tegelikult suhtleme enda "kujutletava" partneriga. See tähendab omakorda, et saame teda idealiseerida, mis reaalses elus teist inimest kohates on tunduvalt keerulisem. Armumine on teatud määral sarnane sõltuvushäiretega. Me tahame seda tunnet kogeda ikka ja jälle ning üha intensiivsemas vormis."

Scammerid kasutavad Ülli sõnul oskuslikult ajafaktorit: juba lähitulevikus kohtume "päriselt", silmast-silma. "Väidetav ameeriklane näiteks kirjutab, et sõidab Helsinkisse konverentsile, saame kokku! Ohver juba rõõmustab, kui petis talle järgmises kirjas teatab - oi, kui kahju, kiireloomuline asi tuli vahele, pidin varem ära sõitma. "Kohtume lähiajal" on scammerite tüüpiline ajafaktor. "Teiseks on petised väga varmad ühist tulevikkku planeerima. Kiirelt toimub üleminek "mina", "sina" vormilt "meie" kasutusele.

Scammereid tavaliselt ei toimeta üksinda, vaid on osad laiahaardelisest võrgustikust, mis kahjuks võib olla rahvusvaheline, kinnitab Ülli, kes nii enda uue raamatu tarbeks, rahvusvahelistes daiting portaalides üle paari aasta uurimistööd teinud on. "Üks neist, kes enda võltsprofiilis kasutas Süüria ajakirjaniku fotosid, kasutas näiteks California numbri ning samaegselt asus ta "laps" Inglismaa telefoninumbrit. Ning need ühendused pole vaesed. Nad võivad teile korraldada kohtumise interneti-väljavalituga, lausa ühise puhkuse mõnes kaunis kuurordis." Seejärel veel kaks nädalat aktiivset netisuhtlust ja "sümpaatse erusõjaväelasega" juhtub mingi ootamatus, mille tarbeks ta ohvrilt laenu küsib.

Millal kahtlustada petturit?


"Tüüpiline online daitingu meesscammeri profiil on sõjaväelane, selle ameti kõikvõimalikes variantides - ohvitser, kolonel, mereväelane, lendur jne. Sõjaväearst on viimasel ajal uus scammerite seas populaarsust koguv amet. Insenerid, alates teede-ehitajatest või veetrasside rajajatest naftapuurtornidel töötajateni. Viimasel ajal on "tulnud moodi" "hydro survivorid" ehk siis veemaardlate uurijad. Hea amet on scammeri jaoks ka meremees. Kõlab ju usutavalt, kui "meremees" kirjutab, et temalt on piraatide kartuses mobiil ära korjatud. Või ongi piraadid tema laeva kaaperdanud ning nõuavad nüüd tema eest lunaraha," nendib Ülli. "Niisama usutavalt mõjub ÜRO heaks eraettevõtjana/alltöövõtjana töötamine. Tavaliselt on nad arengumaades missioonidel - ehitavad laseaedu või koole. Tüüpiline legend on, et mingi objekti ehitusel on mingi etapp lõpetatud, kuid ÜRO-le esitatud arved laekumata, ja seetõttu raha napib ning ehitusega ei saa edasi minna."

Scammer võib olla ka kaunite kunstide huviline. "Näiteks antiigikaupmees. On teinud suurepärase tehingu ning vajab nüüd lühiajalist laenu."

Muude näitajate poolest on meesnetipetturid tavaliselt pikemat kasvu, 40ndate eluaastate lõpus või vanemad, ei huvitu poliitikast ning haritud. Tavaliselt lahutatud või värskelt lesestunud läbi traagilise õnnetuse. Üle ühe lapse neil tavaliselt pole ja lapse iga jääb vahemikku 7-14. Vanemad surnud, õdesid-vendi neil pole. Ning kõik nad otsivad pikaajalist püsisuhet.


Ülli jaoks oli uurimistööd tehes hämmastav kogeda, kui lihtne on võõraid identiteete varastada. Ning kui lihtne on petturil Western Unioni või Moneygrami kaudu raha kätte saada. Ta peab teadma vaid parooli, mis raha saatja talle saadab. Mul on olemas isiklik kogemus, kus suhtlesin "ameeriklasest ralliautodega tegeleva remonditöökoja omanikuga", kes reisis Egiptusesse ning vajas oma sõnul tööriistade rentimiseks laenu. Saatis mulle ka pildi oma passist. Ameerika passide näidised koos seerianumbritega on ju netis vabalt olemas, mees oli lihtsalt passipildid ja nime ära vahetanud. Photoshop on ju leiutatud. Saatsin talle Western Unioniga 100 eurot ja ta saigi selle kätte. Võltsitud passiga!"


Naispetturite tüüpine profiil väidab, et nad on tavaliselt õpetajad, medõed, või tudengid. Tavaliselt pole nad kuigi jõukad, kuid tulevad endaga normaalselt toime. Vastupidiselt ettekujutusele pole naisscammer pikajuukseline blondiin, vaid hoopis pikkade pruunide juustega ja siniste silmadega. 29 aastat on kõige levinum vanus. Hea haridusega. nende profiilipildid on sageli atraktiivsed. Nais-scammer on üksik, tal võib olla üks laps, kuid kindlasti ta suhted enda ekselukaaslasega on kehvad ja pingelised.Tavaliselt küsivadki naispetised mehelt raha legendiga, et kohtukulusid vaja katta- eks takistab lapsega kohtumisi. Või juhtub lapsega mingi õnnetus.


Tavaline on, et scammerid soovivad kiirelt Tinderist või mõnest muust kohtinguportaalist minna üle suhtlusele emeilde, WhatsUppi, Viberisse või KIK-i kaudu.

Mida võiks soovitada hoidumaks scammeritest? Uurige järele, mis kell ta teid esmakordselt laikis ja mis ajal tavapäraselt sõnumeid saadab? Sellega saate teada, kas ta ka reaalselt viibib ajatsoonis nagu ta väidab. Kas ta kaob nädalavahetusteks ära? Ärge unustage, see on nende töö, mis vaheldub puhkepäevadega.

"Minu jaoks oli üllatav, et petised suudavad isegi Skype'i videokõnesid võltsida. Näiliselt on ta teie vastas ekraanil, kuid pilt hakib, kuigi hääl on täiesti selge. Loomulikult panevad ohvrid selle vahemaa süüks, kuid tegelikult on tegu montaažiga. Ohver ei pruugi aru saada, et räägib fake-videoga. Mina sain pettusest aru alles siis, kui märkasin imelikke musti triipe pildi üla- ja alläärtes. Ohumärk on ka see, kui kehakeel ja jutt ei klapi."

Ohutuled peaks peas süttima ka siis, kui uue kirjasõbra Facebooki konto on alles hiljuti loodud. Isegi tema Linkedini konto võib olla võltsing. Ei tasu end petta lasta ka kirjasõbra kuulsatel Facebooki sõpradest, neid on tänapäeval nii lihtne lisada."


Millest petis kirjutab?


Sageli töötavad scammerid vahetuste kaupa, igaühel on korraga mitukümme potentsiaalset ohvrit. "Tüüpiline scammer on armastab loodust, pikki romantilisi jalutuskäike ja küünlavalgusõhtuid kamina ees ning võib olla jumalakartlik, Andke andeks, aga ükski mees ei kirjuta kohe esimeses kirjas, et on jumalakartlik ja romantiline. Samuti ei alusta ta tavapäraselt oma esimest kirja sõnadega "Hallo, beautiful" või "Hallo, dear!"

Scammerid tavaliselt ei kasuta ohvri nime. Samuti ei huvita neid ohvri igapäevased tegevused, küll aga tema materiaalne taust, alates mis autoga ta sõidab ning kus ja kellena töötab. Laste arv võib jutuks tulla ja siinkohal panen südamele, et juhul kui kasutate enda lasete ja kaasarvatud lemmikloomade nimesid internetis paroolidena, siis parem ärge neid jagage. Internetipetturid võivad olla väga täpsed enda "ajagraafikutes". Näiteks, kui scammer kirjutab, et sõidab New Yorgist Helsinkisse konverentsile, on ta isegi lennuaegadega sõnumite saatmisel arvestanud.

"Kui tavapäraselt inimene vahetab mobiilselt sõnumeid, siis kulub teksti toksimisele aega. Kuid kuna scammerid sageli kasutavad tavaarvuteid, siis tema vastused ei võt


a aega - ta kasutab copy-paste'i ning kiirelt saabub pikk jutt. Kirjad võiad olla väga pikad, aga kui neid analüüsida, siis konkreetne sisu puudub. Nii võib see pikk kirjavahetus kesta isegi kuu või paar, muutudes ohvri rutiinseks igapäevaseks harjumuseks, samaegselt tekitades sõltuvust, ning lootust uuele elule täis armastust. Kuid kahjuks nii või teisti kõik see idüll lõpeb raha küsimisega."


"Reaalsus on karm. 2015. aastal registreeris FBI 12 509 interneti pettuste kohta tehtud kaebust, mille käigus ohvrid olid kaotanud 203 miljonit USA dollarit. Inglismaal kasutas aastal 2015 kohtinguportaale 7,8 mijonit inimest. Väljapetetud summad läbi deitimissaitide ja -äppide olid ca 39 miljonit eurot. Ning need arvud on vaid jäämäe veepealne osa. Ja arvata võib, et ka Eesti ei ole internetiohvritest puutumata jäänud."


Ülli ei soovita avada ühtegi läbi Google Drive'i teile saadutud fotot juhul, kui te ei tunne vastaspoolt - oht, et koos oodatud pildiga ka mõni viirus kaasa tuleb, on liiga suur. Rääkimata sellest, et saadate endast fotosid, mida kasutades teid santazeerida võidakse. Meenutagem kasvõi möödunud aastal Suurbritannias just sel põhjusel toimunud ohvrite enesetappe."


Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page